Sabtu, 10 September 2011

TOK TAJUK DAN TOK SUNTING.PULAU MENTAGAN.

Penulis membawa kisah Tok Tajuk dan dimuatkan didalam laman ini (lanjutan kepada entry Makam Tok Tajuk) kerana penerokaan kisah ini melalui pengalaman kami bersama sekumpulan keturunan dari Alang Sumat atau lebih tepat keturunan anak cucu cicit Tok Kadok mencari dan menyelidiki akan sebuah makam lama di daerah Pekan Pahang. Kumpulan penyelidik ini diketuai oleh Allahyarham Kiyai Arshad bin Ahmad Gamat pada awal 1980an.

LOKASI MENTAGAN.SEJARAH DAN LAGENDA MENTAGAN.

Marilah kita mengikuti cerita dari Tuan Haji Mat (Allahyarham tokoh tertua di Kampong Sungai Duri, Penyor Pekan Pahang dimasa awal 1980an), Kampong Sungai Duri adalah diseberang sungai Pahang menghadap kepulau Mentagan dan sebuah kampong lagi bersebelahan dengan Mentagan ialah Kampong Sepinang.Kini tiada sesiapa menghuni Kampong Mentagan dan hanya tinggal sejarah lagendanya sahaja.

Tok Tajuk (lelaki) dan Tok Sunting (perempuan) atau ghodong-ghodongnya (bahasa tempatan-bahasa dulu-dulu di daerah ini yang bermaksud kawan dan rakan partner atau pun sisuami dan siisteri) adalah merupakan orang kampong biasa sahaja yang menetap ditepi sungai Pahang dan mempunyai seorang anak lelaki (namanya Mentagan) berjaya dalam urusan berdagang dan berniaga serta kaya raya.Tidak diketahui pada tahun bila legenda ini bermula, hanya diceritakan dari mulut kemulut oleh orang tempatan dan kini legenda ini dah terbiar tanpa dipanjangkan ke generasi baru. Ramai generasi baru tidak mengetahui cerita Tok Tajuk di Kampong mentagan serta Pulau Mentagan ini.

Suatu ketika dua kapal perdangan Mentagan telah singgah berlabuh ditepi sungai Pahang berhampiran rumah kedua orang tuanya. Alangkah gembiranya siibu-Tok Sunting melihat anaknya balik, tapi kegembiraan si ibu hanya sementara lantaran menantunya anak orang kaya serta ianya membuatkan anaknya si Mentagan malu mengaku yang ibunya itu Tok Sunting yang miskin dan hina. Dengan perasaan sedih dan hampa Tok Sunting  belari kearah daratan iaitu kegunung untuk menjauhkan dirinya dari anak yang durhaka. Dengan linangan airmatanya sambil menangis membawa dirinya kedaratan-gunung dan dengan takdir Allah jua titisan air mata Tok Sunting ini telah membentuk atau menjadikan aliran anak sungai Mentagan hingga ke kaki gunung dan beliau lalu ghaib entah kemana.Sementara kapal-kapal dagangan anaknya dua buah tiba-tiba menjadi batu, masih terdapat bentuk lipatan kain diatas kedua pulau-pulau berkenaan masih jelas kelihatan sementara makam si ayah masih ada ditepian sungai Mentagan bersama dua atau tiga makam lama orang kampong yang berdekatan. Tiada khabar berita juga apakah nasib si Mentagan dan isteri turut menjadi batu juga sebagaimana kapa-kapal dagangannya.Makam Tok Tajuk yang berada di tepian tebing Kampong Mentagan.
(gambaran penulis makam Tok Tajuk ketika menziarahi kawasan tersebut pada 1981),

Terdapat buaya besar (buaya Putih) dimuara anak sungai Mentagan ni dan arus air sungai dikedua-dua pulau batu tu sungguh deras dan ditepian tebing sungai Pahang yang berdekatan pulau ini sering kelihatan buaya-buaya tersidai ditepi batu dihujung pulau. Kaki Pancing dihujung minggu ramai kesini untuk bermalam dan aktiviti memancing. Sehingga kini tiada lagi sesipa tinggal di sekitar kampong sungai Mentagan ini dan mengikut cerita orang yg menyusuri anak sungai Mentagan ni hingga ke tepian gunung, terdapat beberapa tingkat air terjun yang cantik disitu.

AIR TERJUN LATA MENTAGAN.Papan Tanda Lata Mentagan.Pintu gerbang jalan masuk ke Lata Mentagan.Bersebelahan Lata Mentagan telah dibina Loji Air 
untuk Kg Belimbing dan Seri Makmur (Lengkor).Kelihatan air sungai Mentagan yang telah cetek.Kemudahan riadah dan wakaf disediakan disini untuk pengunjung.Kemudahan tandas dan bilik persalinan disediakan.


MENTAGAN SUATU KETIKA DAHULU.Aliran air terjunnya (sungai Mentagan).
http://www.flickr.com/photos/2121studio/3482907302/lightbox/Kawasan seberang jalan menghala ke Sungai Pahang antara dua Pulau.
http://www.flickr.com/photos/2121studio/3482907302/lightbox/Encik Zainuddin dan Norizen.Encik Rahim dan encik Zainuddin.
(Cicit-cicit Alang Sumat )

Dua foto diatas adalah encik Zainuddin bersama anaknya dan encik Rahim bersama encik Zainuddin berehat sebentar untuk menjejak air terjun tujuh tingkat di hulu sungai Mentagan. Expedisi ini dilakukan dalam tahun 1993, lawatan yang pertama telah dilakukan oleh encik Zainuddin dalam tahun awal 1970an dimana bersama orang-orang kampong Sg Duri sendiri. Mereka mengaku telah menemui air terjun tersebut yang terletak di dinding gunung hulu Mentagan. Masih adakah lagi ianya diwaktu ini !!!!


Dari cerita lagenda yang diceritakan oleh Tuan Haji Mat ini, adalah berlainan dengan visi cerita Tok Kadok yang mempunyai lagenda tersendiri di Perak. Oleh itu dari rumusannya Makam Tok Tajuk adalah bukan makam Tok Kadok, hanya nama hampir sama sahaja tapi hakikatnya orang yang berlainan.


Tiada ulasan: