Jumaat, 12 Julai 2013

TWO DROWN ON WAY TO WEDDING (SALASILAH KULOP SIMPUL).

Sungai Perak - Lambor Kanan.


Dua mati lemas dalam perjalanan ke majlis perkahwinan - menyorot kembali peristiwa trajedi sampan terbalik dan karam di Kampong Lambor Kanan pada tahun 1961. Mereka yang terlibat adalah Allahyarham Kulop Simpol bin Uda Malak dan anak perempuannya Bi. Dengan kerjasama saudara KMY dan blog http://allamborri.blogspot.com/ maka peristiwa itu rupanya terakam oleh surat khabar The Straits Times (Singapura) 1961.Beliau menyimpan keratan berita tersebut dan dipanjangkan kepada penulis dan kami bagi pihak waris mengucapkan ribuan terima kasih kepada saudara KMY dan blognya.

Pada zaman berkenaan sungai merupakan lebuhraya yang penting bagi menghubungkan kedua-dua tebing sungai iaitu Lambor Kiri dan Kanan. Mungkin banyak lagi peristiwa kemalangan yang hampir sama didaerah Lambor ini dan telah menjadi sejarah dan peristiwa yang tidak dapat dilupakan. Marilah kita kenangkan berita berkenaan yang diterbitkan pada 52 tahun yang lalu.

The Straits Times (Singapore)

Rujukannya disini : Newspapers - The Straits Times, 14 August 1961, Page 4.htm
Ipoh.SunA father and his daughter on their way to attend a wedding were drowned when their sampan capsized in the swollen Perak River at remote Kampong Lambor Kanan near Parit, about 35 miles from here yesterday. Three boy in the sampan swam to safety.The bodies of Kulop Simpul bin Uda Malek 47, a rubber tapper, and his daughter Bi 14, were recovered from the river shortly after wards by villager. The five were on their way to attend a wedding at Kampong Lambor Kiri, on opposite bank of the river, when the sampan capsized in mid stream.
Sungai Perak - Lambor Kanan
(Banyak meninggalkan kenangan dan mencipta sejarah). 


Teh Linggam Bt Uda Nahu
(Ibu kepada Kulop Simpul &
isteri kepada Uda Malak)

 Berikut antara Adik-adik Allahyarham Kulop Simpul, kecuali Bidin (no 4) tiada foto dalam simpanan penulis juga telah kembali kerahmatullah.
Ngah Man. Alang Arpah.Keat.Itam Saidin.

SALASILAH KULOP SIMPUL.
( Lambor Kanan )

Salasilah ini disusun oleh Allahyarham Ahmad Gamat bin Alang Sumat, iaitu adik Allahyarham Uda Malak, turut disimpan oleh Saudara KMY, Waris Pak Kadok dan melalui Pak Cik Arshad Bin Gamat. Mungkin terdapat perbezaan diantara nama-nama anak dan cucu Tok Kadok yang disimpan oleh penulis serta dipaparkan disini tapi salasilah ini diturunkan dari generasi kegenerasi penulis. Buku salasilah yang disimpan oleh keluarga penulis telah hilang didalam simpanan arwah ayah penulis, jadi tak dapatlah dipaparkan susunan anak-anak Tok Kadok yang tertulis dinaskah salasilah berkenaan.Walaubagaimana pun penulis masih dapat mengingati susunan yang terpapar diatas sahaja.

Tok Nibung Hangus adalah anak Tok Kadok isteri yang pertama, dan kemungkinan anak yang tua kerana jurai ini yang diwariskan menyimpan emas kancin tapah. Anak-anak Tok Kadok diceritakan ada empat dan diantaranya seorang perempuan. Isteri pertama 3 orang anak dan isteri kedua seorang anak. Tak pasti pula samaada beliau balik ke Siak mempunyai isteri lagi, tapi diberitakan makamnya ada disana. Busu Mamat mempunyai enam adik beradik, penulis tak ada data siapakah adik beradiknya, sementara Alang Sumat mempunyai isteri yang ramai serta jumlah anaknya 29 orang dan yang diketahui penulis cuma enam sahaja sepertimana yang terpapar disalahsilah.

SALASILAH PANJANG LICIN.
( Jurai NAPSIAH - ISTERI KULOP SIMPUL)
Lambor Kanan - Kg Kota BT 16.Encik Abdul Aziz bin Syidi
(Penulis Salasilah Panjang Licin).

Jurai sebelah Wan Nap (Napsiah) telah disimpan oleh encik Abdul Aziz dari Kampong Kota Batu 16, beliau dari jurai Ngah Mat Jadi anak kepada Puan Hajjah Habibah.
 


Allahyarham Mayid (Mahayudin)
anak K.Simpul yang ke 3 - dua dari kanan.Encik Ahmad bin Simen (tengah) cucu Kulop Simpul
(anak kepada Yong Midah).Mohd Adnan bin Hashim dan Keluarga.
(cucu Kulop Simpul - anak kepada En Hashim)
Cicit Kulop Simpul - Fatin Wawa.
(Cucu -Madyed)

Foto-foto sungai Perak adalah sumbangan dari FB Kampong Lambor Kanan Pekan, terima kasih kepada semua yang terlibat dalam menjayakan keluaran kali ini. Semoga semua yang telah pergi menyambut panggilan Ilahi dalam salasilah Kulop Simpul ini ditempatkan dikalangan orang-orang yang beriman dan beramal soleh...amin.

Tiada ulasan: