Rabu, 18 November 2015

JALINAN SILATURRAHIM & BICARA SANTAI - SEKOLAH RENDAH JENIS KEBANGSAAN (INGGERIS) TELOK BAKONG (1970-1975).THE NTPS 63 CLASS.


Inilah antara orang yang terpenting dalam mewujudkan Jalinan Silaturrahim dan Bicara Santai yang diadakan di Dewan Sri Melor, Institut Tadbiran Awam Negara (INTAN) pada 14hb.November 2015 bersamaan dengan hari Sabtu. Mereka berdua adalah rakan karib yang akrab semenjak dari sekolah lagi hinggalah sekarang. Disebelah kiri Puan Normah Zainuddin dan disebelah kanan Cikgu Zainon Suffian (Miah).


Foto yang ni adalah Ahli Jawatankuasa gerak kerja dan penaja yang berusaha keras dalam menzahirkan Jalinan Silaturrahim dan Bicara Santai.


Puan Normah Zainuddin.

Sedikit makluman bagi Sekolah Rendah Jenis Kebangsaan (I) Telok Bakong.

Pada tahun 1953 - SRJK Inggeris telah ditubuhkan dan menumpang buat sementara di bangunan sekolah melayu.1954 - Bangunan sementara SRJK(I) telah didirikan.


Sekolah lama sebelum bangunan baru didirikan pada tahun 1970.
(Encik Osman Sufian- depan sebelah kiri).

1970 - Bangunan tambahan SRJK(I) telah didirikan dan telah menjadi bangunan utama SK Telok Bakong sekarang.
1976 - SRJK (I) telah ditutup bangunan tersebut telah menjadi sebagai sekolah cawangan SMDARY, Bota kanan sehingga 1977, 1978 semua pelajar Sekolah Menengah berpindah ke SMSMS 1 Lambor Kanan atau ke SMDARY Bota Kanan.


Sekolah Kebangsaan Telok Bakong.

Pada tahun 1975- sekolah ini ditumpangkan kepada pelajar Menengah Cawangan SMDARY pada sesi petang untuk tingkatan 1 sahaja. Kalau tak silap penulis ada tujuh kelas dan sebelah pagi SRJK(I) beroperasi.

Kini SRJK (I) telah menjadi kenangan kepada bekas-bekas pelajarnya dan dengan adanya Renuion NTPS63 2015 ini membolehkan kesemua pelajarnya yang berada pada tahun 1970 - 1976 bertemu kembali melihat nostalgia kenangan manis dan pahitnya semasa zaman sekolah serta diusia sekarang.

Terima kasih kepada Puan Normah Zainuddin dan Puan Zainon Suffian kerana membenarkan artikal dan foto-foto NTPS63 ini dipaparkan diblog Sumpahan Tok Kadok. Terima kasih juga kepada bekas pelajar senior SRJK (I) yang memberi foto lama sekolah, semasa beliau bersekolah iaitu Encik Osman Sufian (depan sebelah kiri). Terima kasih juga kepada Telok Bakong On Line - foto Sekolah Kebangsaan Telok Bakong. .

Tiada ulasan: