Khamis, 24 Mei 2012

SALASILAH PANJANG KODENG.Rumah Pusaka Encik Ri bin Itam Selan di Kg Tua.


SALASILAH NGAH PIDUP.

SALASILAH PANJANG KODING.

Setelah bersoreh, penulis dengan Puan Kamariah bt Chu Ahmad serta Puan Hazarah bt Ri, maka marilah kita lihat salasilah Panjang Koding bin Ngah Pidup yang mana dapat dipaparkan disini. Dari jurai ini juga anak-anaknya telah ramai merantau meninggalkan kampong Tua dan batu 16 1/2 Lambor Kanan. Puan Kamariah dan Encik Ri di Desa Tasik Sg Besi KL dan telah menetap di sini.  Emak kepada encik Ri (Chu Jenab) sebenarnya adalah pangkat anak saudara kepada Mohd Ali bin Kulop Ali dan Puan Kamariah juga pangkat anak saudara kepada datuk penulis ini, jadi Puan Kamariah dan Encik Ri merupakan kahwin sepupu.  Untuk melihat kedudukan salasilah Panjang kodeng silalah berkunjung juga ke SALASILAH NGAH PIDUP.

Sementara keluarga sebelah Alang Pilih bin Ngah Talih atau ada yang menyebut Ngah Salleh, antaranya di Selayang Selangor, Ipoh dan Taman Indera Titi Gantung (kedai runcit atau mini market). Alang Pilih atau lebih dikenali dengan panggilan Ayah Alang dan Alang Buta tinggal di sebelah Masjid Al-Syukuriah Telok Bakong. Dulu setiap waktu solat maka bergemalah laungan azan yang berkumandang dicorong pembesar suara masjid oleh suara ayah Alang, kini beliau telah uzur dan tinggal dirumah anaknya di Selayang (Norizan).Andak Lisam (tengah) dan keluarganya 
di Kampong Teluk Pedayung Lambor Kanan.

Mungkin pada sesiapa dari Kampong Teluk Pedayung mengenali dan mempunyai kaitan dengan foto ini supaya memberi info kepada penulis mengenai hubung kait serta kaitan dengan ahli-ahli dalam foto ini. Kami tak dapat menyenaraikan dengan terperinci nama-nama mereka yang mungkin berada dizaman 1950an atau lebih awal dari itu. Foto adalah sumbangan dari cicit Andak Lisam iaitu Muhammad Afif Hilmi.(up-date pada 10/06/2012).Chu Ahmad.


Chu Ahmad dan Andak Lisam (Isteri).Berdiri dibelakang : Abdul Karim dan Aishah.
Duduk didepan : Muhammad Hassan dan Teh Puan Kamariah bt Chu Ahmad bersama anak dan menantunya.
Encik Ri Itam Selan.Puan Kamariah Chu Ahmad . Puan Hazarah dan Kamarul Aznam (suami).Puan Hazarah dan 4 hero-heronya.Encik Basaruddin berbaju putih.


Dari kiri : Puan Rohana, Auzaie, Abdul Muiz,
Muhammad Afif dan En.Hilmi Hashim (suami Puan Rohana).

Setelah kita melihat jurai Andak Lisam,berikut saya paparkan pula foto-foto dari jurai Ngah Talih (Ngah Talib). Hanya sebelah Ayah Alang sahaja dapat saya paparkan kerana yang sebelah Yong Kamaliah, Ngah dan Uda tak dapat saya cari lagi. Mungkin terpaparnya salasilah Panjang Kodeng ini para warisnya dapat membantu menyenaraikan ronut yang sedia ada ini. Penulis memohon maaf kerana terpaksa menggunakan nama-nama gelaran (nama gelor) yang dikenali oleh orang kampong iaitu Ngah Carut dan Uda Kobak. Mereka ini adalah semua sedara mara penulis, mohon maaf sekali lagi.Encik Ahmad Bidin bin Alang Pilih (baju biru) serta keluarganya.Dua dari kiri - berdiri, Puan Mai Taksiah bt Alang Pilih.
(ketika zaman sekolah di SMSMS 1 Lambor Kanan).Ma Taksiah bt Alang Pilih dan keluarga.Norizan Alang PilihNorizan tiga dari kanan.


Bagi sanak saudara di perantauan, jika berkaitan dengan salasilah Panjang Kodeng ini info dari tuan-tuan amat dialu-alukan bagi melengkapi lagi susunan dari keturunan yang tidak boleh memakan ikan tapah ini. Iaitu keturunan Tok Kadok di Mukim Lambor.

Maklumat di up-date pada 18/09/2013.

Maklumat dari Norizan bt Alang Pilih menyatakan Alang Pilih bin Ngah Talib (Ngah Talih) bin Ngah Kumbang bin Panjang Tetap. Nama-nama ini tertera diatas geran tanah yang mereka duduki sekarang. Panjang Tetap adalah nama sebenar kepada Panjang Koding.

Maklumat dari Abu Husna - Ipoh. August 14/2014.
di kemaskini pada 25/11/2015.

Anak-anak Panjang Kodeng ada 6 semuanya.

August 14 · Ipoh ·
salam saya cucu andak lisam binti panjang kodin klu lihat dalam salasilah rasa anak panjang kodin ada enam orang kesemuanya
1. ngah talih (bapak alang buta)
2. alang lisah + uda tanda (kampuang tua, tanjung belanja)
3. uda jilid + wan da (air itam teluk intan)
4. andak lisam + chu ahmad (teluk bedayung)
5. salleh + sene (changkat jong, bagan datoh)
6. mensyah + mat pinang (uda kidiq) kati
ini yang dimaklumkan oleh Arwah bapa saya.

5 ulasan:

Amri Mat Saaid berkata...

aisbatu

ade contact number Encik Ri di Desa tasik sg besi

aisbatu berkata...

Saya tak ade no.tel tapi nanti saya cuba tanya pada anaknya dan hubungi tuan balik.

jihan abdul karim berkata...

assalam, saya anak kepada Abdul Karim, mcm mana nak post gambar famili kami?

aisbatu berkata...

Waalaikummussalam,

Encik Jihan boleh gunakan e-mail atau di FB saya untuk kirim foto dan maklumat lainnya. Terima kasih.

Jihan Abdul Karim berkata...

CIK... (heheh)